Gondolatok a biogazdálkodasról

Ma, amikor a levegő, víz, és a Föld az ember élettevékenységének termékeivel szennyezett és az ökológiai helyzet minden erőfeszítésünk ellenére tovább romlik

Egyre többet elgondolkodnak az emberek az egészségükről

Az egészséges táplálkozás egyik pillére az az organikus vagy BIO élelmiszerek.

A bio gazdálkodás azt jelenti a természet törvényei szerint műveljük kertünket.

Nem a komposztrakás szabályait vagy az erjesztett csalán lé receptjét szeretném ismertetni, hiszen a gyakorlati ismereteken kívül, bizonyos gondolkodást kell elsajátítania a biokertésznek, alapvetően azt kell tudnia miért, és hogyan működnek bizonyos dolgok.

Az ősrégi tapasztalatokat és a modern tudomány eredményeit összhangban alkalmazva.

A kert az elveszett Paradicsom utolsó földi maradványa, egy korlátozott térben megpróbáljuk megvalósítani az életről szőtt gyermekkori álmainkat.

A világban zajló irigység, viszályok, békétlenség a kertekbe is behatolt a növényeket és az állatokat hasznos és káros skatulyákba zártuk be.

Kultúrnövényeinknek a talajban élő állatokhoz, a levegőhöz, a vízhez, valamint a mikroklímához fűződő sokrétű kapcsolatát vesszük alapul, s hogy minden kapavágásnak az egész élő rendszerre gyakorolt hatását elemezzük.

Ezért, a biológiai alapú kertművelés nem csupán a szerves eredetű anyagok alkalmazására, hanem sokkal inkább azok minőségére koncentrál.

Ha valaki szerves trágyát használ talajjavításhoz, még nem jelenti azt, hogy biológiai kertművelést végez, annak érdekében, hogy ténylegesen magas minőségi színvonalhoz jussunk meghatározó jelentősége van eljuttatni a komposztált állapotba.

Minden élő bonyolult körforgásos kapcsolatok szövevényén át kapcsolódik egymáshoz.

EBBŐL KÖVETKEZIK HOGY A LEGAPRÓBB TALAJBAN LÉVŐ ÉLŐLÉNYEKTŐL IS FÜGG ÉLETÜNK ÉS JÓLÉTÜNK (MÉHEK).

A biokertben a kártevők ellen pozitív módon védekezünk. A legfontosabb hogy elősegítsük a hasznos élőlények jelenlétét.

A talajhoz és éghajlathoz illő fajták választása, megfelelő fényviszonyok, elegendő levegő, víz és tápanyag egyaránt feltétele az egészséges erőteljes növekedésnek.

A vegyszerek általában, mint a bumeráng visszafelé sülnek el. Még olyan nem történt hogy sikerült volna teljesen kiirtani bármit is.

A gondolkodásunk megváltoztatásával kell kezdeni.

Elégtelen a negatív álláspont, amely szerint, sem műtrágyát, sem mérgező permetszert nem használunk.

Sokkal fontosabb ennél, a pozitív célkitűzés

A biológiai kertművelés alapkövei: talaj ápolása, komposztálás, árnyékolás, szerves trágyázás, vegyes növény kultúra, vetésforgó, talajtakarás, zöldtrágya , az állat és növényvilág kínálta segítség elfogadása, a jóakarat talaján. Így alakul ki körülöttünk a félelem nélküli kert, ahol nyoma sincs agressziónak.

Persze a biokertész sem ülhet ölbetett kézzel, hiszen a környezetterhelése a biológiailag művelt kertben is nyomot hagy, ez ellen nem tehetünk, csak felvértezzük magunkat a Földdarabkánk sorsa, a gazdáéra hasonlít, aki egészségesen él és növeli szervezete ellenálló képességét, és nincs aggodalomra oka amikor környezetében tombolnak a vírusok , és baktériumok.

Ám nagyon világosan látnunk kell hogy akár a testi egészség az egészséges kert is a tudatosan végzett fegyelmezett munka eredménye.

A kertművelés békés, műalkotás, értelmes tevékenység, nem csak saját magunk, hanem minden velünk élő lény számára.

A minőség olyan nehezen definiálható kategória, amely egészen eltérő szempontok alapján állapítható meg. Milyen ízek rejlenek a bio zöldségekben, csak az tudja, aki megkóstolta őket, és rákapva rendszeres fogyasztóvá válik. Lassan azt veszi észre, milyen ízetlen különösen nyersen fűszerek nélkül a konvencionálisan termesztett zöldség-gyümölcs. Például a bio káposzta 20-25 % -al kevesebb vizet tartalmaz, mint vegyszeres társa, vagyis több benne a tápanyag, tehát kevesebb is elég belőle, ezáltal végeredményében nem drágább. Ugyan itt, muszáj feltennem a kérdést – MENNYIT ÉR AZ EGÉSZSÉGÜNK? A bio gabonából készült teljeskiőrlésű kenyerekből, egy szelet is elég étkezésenként a jóllakáshoz, nem lesz másnapra gumiszerűen összetapadt ehetetlen massza, akár két hét után is finom, és nem penészedik meg.

Az élmény, hogy minden nap egészséges frissen szedett nyersanyagokat viszek be a konyhába, azt jelenti a legtágabb értelemben, gyógynövényekből készíthetem az ételeket.

Napjainkban, amikor a jóléti társadalom okozta betegségek mindennapossá váltak, az orvosságok és tabletták mindennapi kenyérré avanzsáltak mesevilágnak tűnik, hogy az egészséges kerten át vezet az út az egészséges emberhez, és ezen az úton mindenki célba érhet. Fontos, hogy vigyünk magunkkal nyitott szívet, szemet, amely nem homályos az előítéleteinktől, tettrekészséget és kitartást gondolkodásunk átállásához.

A cikk forrása: http://valodisafrany.blog.hu/2010/05/08/gondolatok_a_biogazdalkodasrol

További Cikkek

  • Ez már túl jó nekünk ?! A 2010 májusban indult újszegedi Biopiacon szinte minden hazailag termeszthető zöldség és gyümölcs megtalálható, és számos tejtermék, és gabonatermék is ...
  • Visszaadni a bio értelmét Bolygónkon 2007-ben több mint 30 millió hektáron termeltek bioélelmiszert. Kezd általánossá válni az intenzív biogazdálkodás, ahogy korábban általánossá vált a produktivista mezőgazdasági termelés, ...
  • Kertrégió A Bakony régióban elkezdett környezettudatos gazdálkodási normatíva dokumentumai...
  • Mi a hiba a kenyeremmel? Mit tegyünk ha a kenyér túlságosan megkel? A kenyér közepe nem sült át? ...
  • Mit jelent a biogazdálkodás? Mi az a bioélelmiszer? Bioélelmiszer: Olyan gazdálkodási rendszer terméke, amelyben tartózkodnak az ember által készített műtrágyák, növényvédő- és rovarirtó szerek, növekedésszabályozók és takarmány-kiegészítők alkalmazásától ...
  • Adalékanyagok a bioélelmiszerekben Az EU Ökorendelete a bioélelmiszerek esetében szűk határok közé szorítja az élelmiszer-adalékanyagok használatát. Az Európai Unióban engedélyezett több mint 300 adalékanyag közül csupán néhány használható fel ökológiai élelmiszerek előállításához ...
  • Aki a Földet gyógyítja: Klári néni (dr. Mezei Ottóné) Klári néni a biodinamikus és a waldorf mozgalom egyik hazai megalapítója, a Biokultúra Egyesület alapító tagja, a Biodinamikus Közhasznú Egyesület tiszteletbeli elnöke ...