A shii-take gomba

A shiitakeshii-take Kelet-Ázsiában honos, fán élő gomba. Kínában és Japánban mintegy 2000 éve ismert kitűnő csemege. Gyógyhatása miatt is nagyra becsülik. A shii-take azok közé a kiváló étkezési gombák közé tartozik, amelyeknek egészen különös a zamatuk. Fokhagymára emlékeztető szaga a lentionin nevű anyagtól származik. Fontos fehérje- és káliumforrás, tönkjében cink is van. Ez azért jelentős, mert a cink fontos szerepet játszik az immunrendszer aktivizálásában. Proteinjében valamennyi aminosav megtalálható! Különösen leucinban és lizinben gazdag. 40% esszenciális aminosavat tartalmaz! Jelentékeny B1- és B2-vitamin bősége, valamint ergoszterin tartalma, amely a D-vitamin elő vitaminja. Különösen ajánlott vegetárius táplálkozás esetén. Több betegség gyógyítására használták, mint a meghűlés, kanyaró, tüdőgyulladás, gyomorfájás, fejfájás, általános gyengeség, vízkórság, feketehimlő. A Ming dinasztia idején a híres orvos Wu Shui életelixírnek nevezte el. Japánban egyéb betegségeket is kezelnek vele, gyomorfekélyt, köszvényt, székrekedést, rövidlátást, allergiákat, aranyeret, neuralgiát, és szexuális zavarokat. Azt is javasolták, hogy a magas vérnyomás gyógyítására a beteg fogyasszon több héten át rendszeresen shii-takét. A gomba micéliumát is használják. A kivonatot még autoimmun betegségek gyógyítására is adják, valamint bőrbetegségek gyógyítására fürdővízadalékként ajánlják. Lentinan nevű hatóanyaga az immunrendszer serkentésén keresztül gátolja a tumorsejtek osztódását. A korszerű tudományos kísérletek bizonyították, hogy a shii-take hatásosan védi a szervezetet az influenza-A vírus ellen. A védettség oka, hogy a szervezetben interferon képződik, amely gátolja a vírusok szaporodását. Jó hatást értek el krónikus májgyulladásnál, és a magas vércukorszintet okozó diabetes-2-ben szenvedő betegeknél. Migrénnél naponta 5 g-t szedtek be a preparátumból, és 5-7 nap alatt tünetmentesek lettek. Az ízületi gyulladásos és reumás betegeknek hasonló dózis hatására 6-8 nap után jelentősen csökkentek a fájdalmaik. Hat hétig tartó kezelésre még a kisebb mértékű deformációk is visszafejlődtek. Egyes betegek teljesen meg is gyógyultak. A Távol-Keleten ma a shii-takét mindenütt ott vetik be gyógyszer gyanánt, ahol a betegség kiváltását és erősödését az immunrendszer gyengülésével magyarázzák. Ilyen a rák, az AIDS, az allergiák, az influenza és a meghűléses betegségek. Fokozza a szexuális vágyat. Napi adagként attól függően, hogy a cél megelőzés vagy már gyógyítás, 6-16 gramm szárított gombát javasolnak, ami 6-16 dkg friss gombával egyenértékű.

További Cikkek

  • Mitől bio a biobor? A legfontosabb alapelvek a harmonikus állapot kialakítása, a korszerű előrejelzési módszerek alkalmazása, a megelőzés, valamint a biológiai védelem ...
  • Ez már túl jó nekünk ?! A 2010 májusban indult újszegedi Biopiacon szinte minden hazailag termeszthető zöldség és gyümölcs megtalálható, és számos tejtermék, és gabonatermék is ...
  • Visszaadni a bio értelmét Bolygónkon 2007-ben több mint 30 millió hektáron termeltek bioélelmiszert. Kezd általánossá válni az intenzív biogazdálkodás, ahogy korábban általánossá vált a produktivista mezőgazdasági termelés, ...
  • Lenmag: Magas koleszterin, epe- és vesekő ellen A lenmag köztutoddan egészségmegőrző hatással bír, a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza. A lenmag használata a modern táplálkozásban kapott helyet ...
  • Valóban megéri drága biozöldséget vásárolni? Az Európai Unió egy 2008-as kutatása szerint a biogyümölcs és -zöldség 40%-kal, az organikus körülmények között tartott tehenek teje pedig 90%-kal több antioxidánst tartalmaz, és 60%-kal magasabb a hasznos omega3-zsírsav-tartalma ...
  • Mit jelent a biogazdálkodás? Mi az a bioélelmiszer? Bioélelmiszer: Olyan gazdálkodási rendszer terméke, amelyben tartózkodnak az ember által készített műtrágyák, növényvédő- és rovarirtó szerek, növekedésszabályozók és takarmány-kiegészítők alkalmazásától ...
  • Adalékanyagok a bioélelmiszerekben Az EU Ökorendelete a bioélelmiszerek esetében szűk határok közé szorítja az élelmiszer-adalékanyagok használatát. Az Európai Unióban engedélyezett több mint 300 adalékanyag közül csupán néhány használható fel ökológiai élelmiszerek előállításához ...